Veelgestelde vragen

Krijg ik één kraamverzorgende in de kraamweek?

Ja, we zorgen ervoor dat één kraamverzorgende bij je thuis komt in de kraamweek. Heel af en toe komt het voor dat er toch gewisseld wordt, bijvoorbeeld bij ziekte van de kraamverzorgende zelf.

Wat doet de kraamverzorgende tijdens de bevalling?

Bij de thuisbevalling is de kraamverzorgende onder andere aanwezig als assistente van de verloskundige. Maar ze is er vooral als ondersteuning voor jou en je partner. Je kunt de kraamverzorgende in een vroeg stadium van de bevalling vragen te komen voor ondersteuning en begeleiding.

Moet ik een babyweegschaal kopen?

Al onze kraamverzorgsters hebben zelf een weegschaal bij zich. Deze hoef je dus niet te huren. Mocht je een weegschaal nodig hebben na de kraamweek, dan kun je deze huren via de thuiszorgorganisatie.

Hoe worden de kraamzorguren verdeeld?

Kraamzorg duurt in principe 8 dagen, beginnend op de dag van de bevalling. De uren kun je zelf in overleg met de kraamverzorgster verdelen. Over het algemeen zijn de eerste dagen langer omdat dan de zorg ook wat intensiever is.

Wanneer moet ik kraamzorg aanvragen?

Je kunt kraamzorg regelen vanaf het moment dat je in verwachting bent. Doe dit in ieder geval voor je vijfde maand, dan kan alles goed geregeld worden.

Hoe lang kan ik kraamzorg krijgen?

Volgens het landelijk indicatieprotocol kraamzorg heb je recht op acht tot tien dagen kraamzorg.

Ik ben in het ziekenhuis bevallen. Heb ik nu ook recht op kraamzorg?

Ook als je in het ziekenhuis bevalt heb je recht op kraamzorg. De uren voor de bevalling, ongeacht of u thuis of in het ziekenhuis bevalt, worden apart van de kraamzorg geïndiceerd.

Moet mijn bed op bedverhogers?

Het verhogen van het bed is een voorschrift van de ARBO dienst en is gedurende de gehele kraamtijd noodzakelijk. Dit dient als beschermende maatregel voor onze kraamverzorgenden om rugklachten te voorkomen. Uw bed moet minimaal 70 cm hoog zijn. Bedverhogers kunt u gratis lenen bij een thuiszorg Winkel. Wij raden u aan deze minimaal drie weken voor de uitgerekende datum op te halen en te plaatsen.

Wat zijn voor mij de kosten?

De kosten voor de kraamzorg worden vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Er is wel een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kunnen ook deze kosten soms nog vergoed worden. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden of informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Neem contact op

  Contact informatie

  Voor dringende vragen tijdens de kraamtijd, bij rommelmelding of voor assistentie bij de bevalling na overleg met de verloskundige, kun je ons 24 uur per dag bereiken op telefoonnummer   06 26111500.

  Kvk nummer

  kvk. 61277673

  Telefoonnummer:

  015 7503564

  Bereikbare dienst:

  06 26111500 (24/7)

  Email:

  info@kraamzorg-babylief.nl